Textredigeraren - Hur fungerar den?

Textredigeraren är ett verktyg som kan användas när du redigerar en ärendebeskrivning. Du kan använda den precis som andra ordbehandlingsprogram. Många av knapparna liknar dem som finns i Word.

Du kan använda redigeraren för att anpassa text och bilder i ärendebeskrivningen. Du kan göra rubriker, punktlistor, ändra storlek, lägga till tabeller o.s.v. På den här sidan går vi igenom knapparna och deras funktioner. Du kan också hålla musen över ikonerna, så får du en kort beskrivning av vad de gör. Många av de vanliga kortkommandon/tangentbordsgenvägar kan också användas i textredigeraren, t.ex. "Ctrl+B" för att aktivera fetstil och "Ctrl+I" för kursivt. Nedan finner du en översikt över alla ikoner samt kortkommandon.

Beskrivning av ikoner

Bild
Tekst editor linje

Klipp ut: "Ctrl+X" - Tar bort och kopierar markerat innehåll på samma gång:

Bild
Klip

Kopiera: "Ctrl+C" - Kopierar innehåll:

Bild
Kopier

Infoga som icke-formaterad text: Text infogad genom denna ruta tar automatiskt bort alla formateringar på texten. Texten infogas alltså som helt normal som du själv kan formatera som du vill. När du klickat på knappen får du upp en ny ruta där du kan infoga texten med  "Ctrl+V":

Bild
Indsæt som ikke-formateret tekst

Infoga från Word: Den här ska användas när du infogar text från Word. Då konverteras formateringarna från Word automatiskt till formateringarna i Prepare. När du klickat på knappen får du upp en ny ruta där du kan infoga texten med  "Ctrl+V":

Bild
Indsæt fra word

Ångra: "Ctrl+Z" Ångrar den senaste åtgärden:

Bild
Fortryd

Gör om: "Ctrl+Y" Gör om den senaste åtgärden du ångrat:

Bild
Annuller fortryd

Tabell: Infogar en tabell på din sida. Här får du upp en ny ruta där du kan välja antal rader och kolumner, precis som i Word:

Bild
Tabel

Infoga vågrätt streck: Infogar ett vågrätt sterck på sidan. Kan användas för att skilja mellan olika avsnitt i dokumentet:

Bild
Indsæt vandret streg

Infoga symbol: Infogar symboler som t.ex. ¼ och © eller andra specialtecken som inte finns på tangentbordet:

Bild
Indsæt symbol

Formatering: Formaterar text efter förutbestämda mönster. Markera texten och välj mellan rubrik, normal text mm:

Bild
Formatering

Fet: "Ctrl+B" - gör texten fet:

Bild
Fed

Kursiv: "Ctrl+I" - gör texten kursiv:

Bild
Kursiv

Understruken: "Ctrl+U" - stryker under texten:

Bild
Understreget

Genomstruken: Stryk något genom att dra ett streck genom det:

Bild
Gennemstreget

Radera formatering: Raderar all formatering på markerad text:

Bild
Fjern formatering

Numrerad lista: Ställer upp texten i numrerade punkter:

Bild
Talopstilling

Punktlista: Ställer upp texten i punkter:

Bild
Punktopstilling

Minska indrag: Flyttar texten närmare dokumentets kant:

Bild
Formindsk indrykning

Öka indrag: Flyttar texten längre bort från dokumentets kant:

Bild
Forøg indrykning

Infoga/redigera hyperlänk: Gör texten till en länk:

Bild
Indsæt/rediger hyperlink

Ta bort hyperlänk: Tar bort länken från din text:

Bild
Fjern hyperlink

Maximera: Här kan du maximera textrutan så att du kan skriva ditt innehåll i fullskärm:

Bild
Maksimer

Radera innehåll: Här kan du radera allt du har skrivit eller kopierat in i textredigeraren:

Bild
Slet indhold